יום שני, 11 בנובמבר 2013

דילמת הילד החמישי (אפשר לשנות את המספר)

אלוקי הפתרונות והשאלות
מה אני אמורה לעשות?
זיכית אותי ב ארבעה פלאות
נשמות טהורות , מוצלחות ויפות
ארבע פעמים ששמעת את התפילות
והשארת לי את מלאכת האמהות
ועכשיו?
כיצד עלי לנהוג?
להמשיך ולהגדיל את האוצר
ובכך להסתכן בהרס הנותר
לבטוח , ולהכנס להריון
או לשים התקן ולהתנהג בהגיון.
למי עלי לשמוע?
לשר האוצר - ודומיו שמכריחים אותי
לספור את המצב
או להמשיך ולהתפלל
שכל ילד ופרנסתו
ולהתעלם מכל  הדתיים העניים שדופקים על דלתו.
ומה אתה, כבודו , שכל כך נסתר
מה אתה מנסה להגיד לי
ענה לי , ליבי נשבר,
יש נשמה חשובה למעלה - שמביאה גאולה
שרק בריחמי היא מתגלה
או שמא , העיקובים וההפלה - הם סימן
להפסיק ולחיות בתודה.
התגלה רק לי
בחלום
בזכרון
אולי בעזרת אחד השליחים
כי קצת גדול עלי להיות במקומך
ולהחליט - על חיים.



יום חמישי, 18 באפריל 2013

ימי ספירה

איך שבורח לו הזמן
לקחתי הפסקה מכל הבלוגים והכתיבה כדי להתפנות  לשיפוץ הבית.
כמה רעיונות ורשומות כתבתי במוחי במהלך ימים אלו, על הצרכים של משפחה דתיה, על הנקיונות האין סופיים , על ההתמודדות עם ילדים בחופשות ועועד ועוד.
ובאמת רק חשבתי ולא כתבתי, והנה לא רק תקופה זאת מאחורי (אף שרשימת מטלות השיפוץ עוד ארוכה) אלא שהנה אנו בשיאן של ימי ספירת העומר.
אם אתם שיכים למגזר שלי, בטח גילתם שהמורים  "ויתרו" על הלימוד על מנת שילדינו המתוקים יוכלו לאגור עצים למדורות ל"ג בעומר בלתי נגמרות , לנבטים בנים ולנבטים בנות בנפרד, לנוער ולמשפחות , למדורה הכללית ולאלא המגניבים שמכינים ערב זמר ועל האש ...
השנה ילדינו נהנים ממעמד על וזאת בשל העובדה שהשיפוץ הזמין להם  שלל עצים שרק מחכים לשרפה,  הערמה הגדולה חולקה ל - 4 , בצורה לא לגמרי שוויונית . וכל שנותר הוא לקרא  לחברה שיסחבו אותה למקומות ה"סודיים" שלהם.
כמובן שהעירו לי כאן שאין מילה כזאת יותר "חברה" ומדובר ב"חבורה" . הנה , תקנתי.
בילדותי , המתרחקת משנה לשנה, היה נהוג להתמלא תוגה בימי ספירת העומר, ללמוד על מעשי החכמים ולהרבות במטלות של חסד  על מנת לערוך "תיקון" מתאים. לצערי, מנהג זה כבר לא קיים. וימי ספירת העומר עוברים על יד הילדים - אלו שזוכרים לספור , כמובן.
מצער אותי שכחברה, פחות ופחות עוסקים אצלינו בתוכן ויותר בצורה. אני רואה את זה בעבודה - אני רואה את זה בשעות העבודה הארוכות יותר של ההורים שנועדו לממן בתים ובגדים יפים,  על חשבון זמן איכות עם הילדים. ובעיקר אני רואה את זה בויתור בחינוך - שבא לידי ביטוי  בצורה פוגענית בקהילה החיה יחד.
תקוותי היא , שימי ספירת העומר יזכירו לכולנו שלא מספיק להיות תורני  והלכתי (ולשלוח את הילדים לבתי ספר מחמירים) אלא לחיות כבן תורה , בצניעות וחסד על כל רואיה.
 וכדי להיות עושה ולא רק מבכה - בקשתי השבוע מהילדים להקפיד על שמירת נקיונה של אדמת ארץ ישראל המקודשת. לזרוק לפח כל עטיפת שלוק או ארטיק שהם קבלו ויקבלו. להרים עטיפות ממתקים וטישו וכל מה שסביבם.
שנרבה רק חסד\
מוזמנים להגיב
אמא עם כיפה.

יום חמישי, 7 במרץ 2013

איך ומה אורזים לשבת?

בשנות נשואי הראשונות אהבתי יותר לנסוע לשבת מלהשאר בבית, בישוב שלי לא היו  כמעט זוגות צעירים באותה תקופה, בעלי שיחיה היה הרוג משבוע עבודה ולימודים ועל כן בחר  "שינה משובחת" ואני כמובן העדפתי אריזה מהירה על פני  הכנת שבת שלמה. באם השנים והילדים אהבתי ל'שבת אצל ההורים' לא פחתה אבל העבודה , נו - בוא נגיד שנקיון הבית בישול 3 סעודות וכמה עוגות נעשה אצלי בקלות מרובה יותר מאריזה מדוקדקת של כל ילדי.
ונכון שמדובר בסך הכל בשבת -  אבל מספיקה שבת אחת שבה אחת הילדות הקיאה על השמלה ספייר , כדי להבין שלא מספיק   בגד וחצי לכל ילד ...
וכך אם בתחילת הדרך, יצאנו לשבת עם תיק טרולי אחד  שחציו ריק, היום  הורי מקבלים אותנו ב"יציאת מצרים" אותנו ואת שלל מזודותינו.
למה מזוודות כי אחרי תיקים ושקיות ומריבות בין הבנות ,על מי ארזה את הטייץ השחורים.. בקשה הגדולה מתנת אפיקומן מזוודת טרולי קטנה , בקשה וקבלה .. והדרך  למזוודות לכל אחיה היתה קצרה.
ומה במזוודה? קבלו את הרשימה שלנו :

אריזה לבנות:
2 תחתונים (4 עם מדובר בקטינה שמפספסת לעיתים)
2 זוגות גרביים של שבת
גרביון
טייץ 3/4  - כי תמיד מתחמם
גופיה - גם בקיץ , מתחת לבגדים שקופים
פיז'מה
סט בגדים לערב שבת (אצלנו לא מתלבשים לפני הנסיעה)
סט ליום השבת
חולצת שבת נוספת שמתאימה לאחד הסטים (עדיפות לסט אחד עם חצאית)
סט בגדים "רגילים" (הכי קל לפתרונות חירום למינהם)
סוודר (לנו יש לכל בת את הסוודר שמתאים להכל)
נעלי שבת
נעלי בית (אני קונה נעלי גרב , שלא תופסות מקום באריזה)
לקיץ - כובע
בובה אהובה לקטנות , ספר לגדולות ?

רחצה :
מברשת שיניים + משחה
מסרק ושלל גומיות
קשת
קשקושי בנות - צמידים, שרשראות וסיכות מיוחדות  שאף שבת לא שלמה בלעדיהן

- אני כבר מזמן ארגנתי ערכה קבועה אצל ההורים שלי , כי תמיד משהו שוכח לקחת -


בנים (כמה,כמה קל)
2 חולצות
2 מכנסיים
2 תחתונים
גופיה
סוודר
נעל בית
פיז'מה
חולצה רגילה (בכל מקרה הכל מתאים להכל)
כיפה של שבת
טלית


ועוד אריזה קטנה שמצילה  מהרבה עוגמות נפש :
אקמולי
כמה פלסטרים
סיכות בטחון
ו2 שלים דקים -

ומה אתם לוקחים?

יום ראשון, 3 במרץ 2013

יום הולדת לבן 10

ימי הולדת במשפחות מרובות ילדים הם תמיד אתגר - להיות יצרתיים בעלות נמוכה ובמגבלות הנדרשות
אצל בנות החגיגה מתרחשת אצלנו 3 פעמים בשנה ועד היום עוד לא נאצלנו לחזור על אותה מסיבה, ב"ה.
אבל בנים? פה טמונה הבעיה האמיתית - מה עושים עם כתה שלמה , תוססת , רעבה תמידית...?
במהלך השנים , רשמנו לעצמנו כמה הצלחות וכן כמה כשלונות..
המוצלחים - היו בדרך כלל הרעיונות הפשוטים
ערב פויקה - מלווה בטיול קצרצר להרים , איסוף עצים, הדלקת האש וחיתוך הירקות  , החסרון - עד שהאוכל מוכן עוברת לפחות שעה, שעה וחצי . לכן בשלנו בבית את הבשר חלקית כדי לקצר את התהליך.
ערב סרט ופיצה - שכרנו מקרן ומסך גדול (בעלות של 200 ש"ח) מצאנו סרט כשר לכל הדעות... ופינקנו עד הסוף את הבנים השמחים. מיכל פופקורן, קולה בכוס גדולה (נמצא בכל חנות של חד פעמי) והמון פיצה ביתית קלה להכנה.  בעל השמחה הכין כמה חידות על סרטים. ולסיום אספנו תחפושות של בנים מכל השכנים. הבנים התחפשו בשמחה וכל ילד קבל כעבור כמה ימים תמונה למזכרת.
בפחות מוצלחים היו ערבי יצירה ובישול למינהם (אף עלי פי שבבתים אחרים כשהוזמנה רק קבוצה קטנה נרשמה הצלחה)
יום ההולדת המושקע ביותר נערך לבכור בהיותו בן 10 - עלותו היתה נמוכה ומידת ההשקעה היתה בזמן שלקח לנו להכין את הכל. כמו שכבר סיפרתי בימי הולדת קודמים, אני אוהבת לנצל את הארוע למאורע משפחתי שבו החוגג הוא במרכז הבית - ולא רק ליום אחד. ולכן התגיסו למשימה הזאת גם סבא וסבתא (אחד מכל צד) האחיות וכמובן דודה מתוקה וכשרונית במיוחד.
כיאה לבן 10 ביום ההולדת העגול הראשון שלו -  שאלנו את הילד מה הוא הכי אוהב ,  וסביב התשובה - פעילויות בחוץ בנינו את כל הפעילות.
ערנכו מעין שוק פורים  על תחנותיו  רק מושקע יותר ומאתגר יותר. הילדים יכלו לעבור בין התחנות , לצבור נקודות  (הדבקנו מדבקה צבעונית על הבגד) בעזרת נקודות הם הזמינו הפתעות מתוקות מהמזנון וגם קצת פרסים.

התחנות
1. הטסת טיסנים: קפלנו עשרות דפים למטוסים שונים. תלינו על העץ בגבהים שונים חישוקים (תמיד יש בהכל בשקל)  - כל חישוק זיכה  בכמות אחרת של נקודות זכות .
 לדוג דגים - הכנו , עשרות דגים מסוגים שונים מנייר ברסטול  , הצמדנו אטב משרדי צבעוני לכל אחד. וממקלות עץ ארוכות חכות : קונים  עגול מגנט . מדביקים 2-3 יחד לשם החוזק ומחברים למקל עץ עבה בעזרת חוט ניילון חזק. - הכרזנו על תחרות מול השעון - מי ידוג יותר?
באולינג משודרג - בתוך בקבוקי מיץ  ריקים , מלאנו חול  ומים צבעוניים. הנחנו מעל כל בקבוק כובע של ליצן (כובעים של מסיבות מהכל בשקל) כשהמטרה - להפיל את הכובעים מהבקבוק.

לתחנה השלישי לא צלחו התמונות - ותיכף תבינו למה, מילאנו בלונים במים , קמח, נירות , קורנפלור, וסוכריות קטנות . הדרך הטובה ביותר , היא לקנות משפך גדול, להעביר דרכו לבלון את התוכן , בערך 2 כפות קמח לבלון ואז לנפח. אנחנו הכנו בערך 10 בלונים לכל ילד שהוזמן, תעשו את החשבון .... ותבינו למה היינו זקוקים לכל העזרה . כל  עשריה כזאת נקשרה לחוט, (הדרך הכי טובה לדעתי לקשור את הפיה עצמה על החוט ישירות) וכל ילד  בתורו הגריל משימה, לדוגמא להפציץ. בלון מים ואז קמח ואז סוכריות. כמובן שהיה עליהם לנחש הכי טוב ... המצלמה הורחקה מטעמי זהירות , כדאי גם לכם להתרחק.

 היו עוד אלו תחנות קטנות ו"רגילות" - בשוק הפורים הקרוב לבתיכם תמצאו שלל רעיונות , העקר להשקיע קצת יותר.
עוד קצת זיקוקים, ממתקים ועוגה.  ו 34 (כן, באו כולם) יצאו מרוצים ושמחים.
מזל - טוב

יום ראשון, 17 בפברואר 2013

משלוח מנות - כל הרעיונות לקהילה שלכם

איך זה אצלכם?
קניות מוגזמות של ממתקים וטונה?
הצטברות מיותרת של ממתקים וטונה מחברים ושכנים רגע לפני פסח ?
אז אצלינו , לא. באופן מפתיע או שאולי הפתיע רק אותי, בישוב שלי הדוגל בפשטות , ולעיתים אף בעניות - מצאו דרך יפה מקורים ואמיתית להתמודד עם משלוח המנות.
כל אחד ממש מכין - מאכל כשלהו נגיד חומוס ביתי ולחמניות , מניח בכלים קטנים ופשוטים - ומגיש לשכנים. כלל משלוח המנות ,  מרכיבים ארוחת צהריים  דשנה  שנאכלת מיד בו ביום כסעודת פורים.
יש מאכלים כאלו טעימים , שילדי מחכים להם משנה לשנה.
גם דרך שליחת המנות מילאה אותנו שמחה כל שנה, נותנים למי שרוצים - בלי "חובת הלהחזיר" - יוצאים מחופשים , בידים מלאות כלי נגינה ורעשנים ובכל בית שרים יחד, שותים קצת ובעיר שמחה וצהלה.
גם הילדים לא יצאו מקופחים , וניתנה הרשות  לחלק לחברים ממתק אחד - ממשפחת האוכל ...  
כך , הרגשתי יצאו כולם מרוצים, מאמינים שקיימו את המצווה במלואה, הרבו שמחה ואהבה במקום (שביום יום לא מרבה בכך) וההוצאות הכספיות לא היו משמעותיות ומעיקות. העקר לשמח ולא להתפאר.
והנה  בשמחה גדולה - הצטרפו ליישוב שלנו 70 משפחות חדשות בשכונת הרחבה, צעד ששינה את פני המוכר. ואז הגיע המייל הזה , ההיטקיסטי , כמו שאמא שלי קוראת לו ,  שבא לגאול אותנו מהכנת משלוח המנות הללו.
כמה קל.. שלמו 120 ש"ח , קבלו משלוח מנות אחד מעוטר בברכות של כל השכנים והרגו שתי מצוות בהינף צ'ק , גם משלוח מנות וגם מתנות לאביונים . ללא מאמץ. והשמחה - והשירים עם השכנים, והצורך לתת משלך ?
מיותר לציין שלא שמחתי על המייל ועוד יותר הצטערתי לראות את כל חבריי משתתפים בפרויקט הזה, ומשאירים עוד מצווה לאחרים. 
זה נכון החיים שלנו עמוסים, מלאי אתגרים , יקרים ובעייתים אך עדיין אנו חיים כיהודים בני תורה, מהי מהותינו אם לא להתאמץ למען המצוות. אז נכון בפסח אנחנו קונים מצות מהמכונה, אך משתתפים באפייה הקהלתית בשביל  לאכול מצות יד שמורות בליל הסדר. נכון שלכולנו סוכת נחלים, קישוטים מוכנים - אך אין שמחת חג מסוכה מאותרת בעבודות כל בני המשפחה, בשרשראות הנייר, - בעיני דווקא הצורך הזה להתכונן לחגים , לתכנן להתאמץ  הופכים אותנו, או מזכירים לנו ,להיות יהודים  פשוטים המתעסקים בעיקר , לא רודפי כסף ופתרונות .  
אני מבינה  כל אם עסוקה  שרוצה לחסוך קצת אבל בעיקר מצרה על מנהג כל כך יפה שנעלם לו סתם כך.

אז אם אתם בראש לי ומחפשים רעיונות למשלוח מנות : קבלו מהמיטב של כל השכנים שלי לאורך השנים,
כל מה שתהיו זקוקים לו מלבד למתכון טוב.  זה להיות בטוחים בעצמכם שמשלוח מנות כזה יתקבל בשמחה ובברכה.
וזה מה שקבלנו. הכל על צלחת חד פעמית : קטנה ופשוטה.
סלט חומוס - ופיתה תוצרת בית
סלט מטבוחה + ביצה קשה + ג'חנון (משלוח שהיה נאכל על הבוקר)
יוגורט ביתי (כמה קל, ככה טעים וזול) ושקית גרנולה ביתית
מיץ תפוזים  סחוט + ועוגות קטנות
שוקו (הכי משמח היה לקבל פעם משקה שוקולד קטן) ולחמניה...
פשטידה קטנה + וסלט ירקות קטן
אורז  מבושל בתוספת תיבול חדש כל שנה + ובקבוק בירה קטן
פירות חתוכים בצלחת + ובמרכז ריבה.
פיינקיק קטנים וחמימים - וקצפת
סלט עדשים שחורות + ועגבניות שרי בכל מיני צבעים
הכי מקורי שכל שנה בא עם פרי אחר: תפוח + מאפינס תפוח + ריבת תפוח (תחליפו בתפוזים, תותים, קלמנטינה, תמרים)
חמוצים (תוצרת בית) + וטחינה ביתית
האהוב על הילדים: כל המרכיבים להכנת פיצה על צלחת כולל בצק חצי אפוי ורוטב פיצה,  מצוין לערב כשרעבים שוב.
האהוב על ההורים - תמרים מלאים מרציפן ביתי , רחת לקום ביתית וגלי ..
כדורי שוקולד  , באחד ביגלה, בשני ופל גליל וכך הלאה. מקבלים לפי מספר הנפשות במשפחה.

כל מי ששכחתי את הרעיון  הטעים  שלו סליחה, באמת נתגעגע.

ואלו היו הרעיונות שלי לאורך  השנים : כחובבת קונספט  שכמוני תמיד חיפשתי נושא (ככה  לא צריך להפגין חוש בישול מיוחד ), למרות העסוק  הנוסף , אני מעידה שתמיד היו אלו משלוחי  מנות זולים ופשוטים  להכנה.
משלוח מנות סיני : ריבוע של אטריות סיניות להכנה (יש בכל סופר)  הכנתי מוקפץ גדול רק של ירקות וכל משפחה קבלה קופסא קטנה ולתוספת מקלות סינים (בגרושים בחנויות חד פעמייות)   כדי להשלים את האוירה אפשר להדפיס חג שמח בסינית ולצרף לאריזה.
משלוח "יש מי שמכין מלימונים לימונדה" שכולו מהעץ הפרטי שלי: שקית לימונים, לימון סחוט שנכנס לבקבוק מים קטן ובקבוק לימונדה לשתייה. - מבשלים לימון סחוט עם סוכר ועלי נענע למשך 20 דקות בסיר גדול , והנה . הכי בריא הכי טעים.
משלוח אחרי לידה: זה כשיולדים ממש קרוב ואין כוח ויחד עם זאת צריך להעסיק את שאר הילדים.
קנינו הרבה ממתקי 'גלי, מסטיקים, ושוקולד עטוף  בשוק והשחלנו על שיפודים - צרפנו בערך 10 ביחד לזר צבעוני וקשרנו בסרט יפה.
משלוח מנות אנגלי : מסיבת תה, קנינו תה בכל מיני טעמים, הכנו סקונס והוספנו ריבה קטנה. ולאווירה צרפנו כרטיס עם מוטיבים של מסיבת תה אנגלית. למקורבים ביותר קנינו גם ספל מעוטר (הכי ארמון המלכות שמצאנו) המשלוח נעשה באוירת אנגליה שבא הייתי בקיץ שלפני והתקבל בשמחה גדולה.
משלוח בכוס: קנינו בשוק כוסות מעוטרות , גבוהות מזכוכית , הכנו קישוטים לקשים פשוטים ,  קנינו תרכיז מיץ טבעי קטן לכל אחד , ושקית פיצוחים שקלינו בבית .
משלוח אהוב על הנשים: קניתי כל מיני סוגי ברנדי ותמציות לעוגה: מהסוג שצריך פעם ב... ובגדול זה יקר ומיותר, העברנו לבקבוקים קטנים חד פעמיים  וליד הכנו שקית שיש בה את כל היבשים לעוגה יחד (תעשו על זה גוגל ותקבלו המון רעיונות) - לפי דעתי היה שם , קמח, אבקת אפייה, אבקת סוכר, פצפוצי שוקולד, סוכר. הכל נכנס לתבנית קרטון יפה , צורפו מתכונים לבסיס של אותה עוגה לבנה בתוספת אחת מהתמציות .
הכי אהוב על המבוגרים:  אחרי צפייה בתוכנית בישול , שם הכינו  סלט עם עלי כותרת של פרחים, שאלתי את  עצמי למה לא. קפתנו למשתלה קנינו מארזים של  כובע הנזיר, אמנון תמר וגם מהמוכרים , נענע , פטרוזליה ועוד, שתלנו בעציצי פלסטיק פשוטים , וחילקנו
הכי יפני בעולם : הכנו רולים של סושי (לא מסובך כמו שחושבים) קצת רטבים מתאימים שמצאנו ,  נתתי לילדים לצבוע ציורים של סעודה יפנית וניילנו לפליסמנט . בשוק מצאתי קערות עמוקות מעוטרות שהזכירו לי קערות מסורתיות יפניות  וזהו. הכל נעטף יחד.

היו עוד הרבה - מי שזקוק לעוד רעיונות , ניתן לכתוב אלי.
זכרו האיכות חשובה ולא הכמות
ויותר מזה השמחה והנתינה האמיתית משלך.
וליהודים היתה  אורה ושמחה וששון  ואחדות וקיום המצוות בשמחה.
שלכם,
אמא עם כיפה.






יום ראשון, 27 בינואר 2013

זמן פלטה

במילון המילים והביטויים השמורים רק למגזר שומר השבת  נמצא מונח שטומן בחובו פרונויה קטנה של כל מבשל -
זמן פלטה.
הקציצות מוכנות - אך האם הם ישרדו את הפלטה או התיבשו? כל שישי מול הסיר המהביל והעוף בתנור אני עומדת , רצינות של מדענית בעיני וראשי מחשב מחשבות . מה הרגע המדויק לעצור את התהליך - האם האוכל נחשב על פי ההלכה כבר מבושל דיו , האם החימום הנוסף ישביח את התבשיל או  שמא זה תבשיל שטעים רק מיד לאחר הכנתו.
תחנוני לשפים וממצאי המתכונים הדתים לציין זמן פלטה ליד המתכון נתקלו בסרוב ופעם אף באטימות. צלמו את העוף לשבת אחרי שנקבר תחת השמיכות בין 8:00- 10:00 ולא אחרי שיצא חתיכי ועסיסי מהתנור. רק ככה נוכל להחליט מה מוצלח לשבת בבוקר.
ומה אם מאכלים שלהם זמן פלטה שונה, החמין צריך את כל הלילה , אבל האורז - ? כמה דקות מעל המותר וקבלו שכבת אורז דביקה בתחתית הסיר. אני יודעת שיש ילדים והמון מבוגרים שבטוחים שזה חלק בלתי נפרד מטעם של שבת. אבל  בחיית , הכנתי 2 כוסות אורז , זה שלא הספיק לכולם? ובכן הפלטה אשמה.
לנשים שממהרות לבית הכנסת המצב בעיתי יותר, מניחים את כל הסירים יחד,  ובאמת מתפללים לטוב.
 כיוון שאני לא רוצה להתהדר בקיטורים בלבד - אני יותר משמחה לשתף מהנסיונות והטעויות של השנים האחרונות
אז קבלו -
 המדריך המקוצר לפלטה :

אורז - אחינו יוצאי פרס המציאו פתרון מושלם,  מניחים בתחתית הסיר תפוחי אדמה קלופים מטוגנים עד השחמה והרי לכם מגן אורז מושלם.
למי שלא אוהב את הטעם, הניחו את האורז על מכסה עשוי אלומניום , שלא כחבריו מהברזל הוא יתחמם פחות אך עדיין יפזר את החום במידה שווה. אני משתמשת  במכסים של סיר ה'גחנון
שניצל - עטפו מראש בנייר כסף עבה במיוחד וחוררו חורים גדולים  מלמעלה. אין על שניצל של שבת.
עוף -  עדיף תמיד להכין עוף עם רוטב ועדיף שיהיה  בו קצת שומן שגם בחימום חוזר יגן על העוף.  אם אתם מהזן שללא רוטב . הוסיפו קצת מים רותחים מהמיחם , רבע כוס לא ייצר רוטב אבל ייצר סביבה לחה  שתחמם את העוף בלי שיהפוך לקרש.
קציצות - כנ"ל ,  טיפ נוסף, אם הכנתם סיר נוסף כמו חמין - עטפו את הקציצות בנייר כסף  כמו שניצל , הפכו את מכסה הסיר של החמין על הבוקר והניחו עליו את  הקציצות.
טיפ כללי לבישולים -במתכון כתוב שעה וחצי בתנור , יופי! עצרו אחרי שעה ורבע , נקרו קצת עם המזלג אם זה ראוי למאכל ומבושל מספיק. עצרו את הבישול.  הפינאלה על הפלטה.
נוזלים - הכלל , צמיד להוסיף  רבע כוס לכל תבשיל, עדיף קצת יותר רטוב מסיר שנדבק אל עצמו
עוגות חמות -  אחד מהקינוחים האהובים בבית -  הניחו רק לאחר שהפלטה נכבת , וחסו במגבת עבה. תתפלאו לראות שהחום ממשיך אתנו עוד הרבה זמן אבל בעוצמה טובה יותר.
 ברגע האחרון - חזרתם מהתפילה וגיליתם שהעוף לא התחמם? - דחפו אותו למרכז הפלטה - שם הכי חם וכסו שמיכת צמר, עד שתסדרו את השולחן - הכל יתחמם.
וסיום למוצ"ש - נדבק לכם האוכל לתחתית הסיר? אל תשפשפו , כסו  בנדיבות בנוזל כלים ומעט מים חמים עד הבוקר - ואז הכל יתנקה בקלות, ממש שרוף? חממו את הסיר על הגז עם מעט מים , כשהמים רותחים הוסיפו מעט חומר ניקוי ושפשפו קלות.

לטיפים רעיונות והארות , אשמח אם תכתבו אלי .
שלכם אמא עם כיפה.

יום שני, 21 בינואר 2013

משפחה ברוכה - או שיש לי בעיה?

הליכה לסופר
פעילות פשוטה, חד שבועית (בשבוע בלי אורחים לשבת) - עגלה אחת למשפחה בת 6 נפשות.
כבר בכניסה אני מרגישה מקופחת
3 ב.... 6 מעדנים.... רק ב- 10 שקלים.
3 לחמניות ב 11 שקל. מברשות שיניים - מארז של 3 , וכך עוד ועוד.
 ניסתם פעם לחלק 3 : 4 אני לא הצלחתי.  מארזי ענק   - גם לא בשבילי מה נעשה עם טון עוגיות / קרקרים?



סוף החורף וכל נעליי הספורט בלויות , לפי המוכרים בחנויות  הם שרדו את העונה נהדר , למרות שבתחילת העונה הם הבטיחו שהכל יחזיק שנה לפחות. אז שוב קונים נעליים בחנות עודפים הקרובה. נעל ראשונה 80% נעל שניה 50% נעל שלישית 25% ונעל רביעית?

אפשר לסגור מראש על הספקה שנתית?



כרטיסי האשראי רוצים להרחיב את המטען התרבותי של הילדים ומציעים אחד ועוד אחד על מגוון כרטיסים. אז אמא אחת ו - 4 ילדים זה שישה כרטיסים או שוב 4 ילדים שיושבים בסרט לבד ואמא אחת שמחכה בחוץ כדי חסוך קצת.


אנו צריכים גם את הפלוס, בסדר?
 מריחים את הקיץ?  נזקקים לרענון שחייה לילדים לקיים מצות רבנים מלומדה.. אצלנו שני ילדים משלמים מחיר מלא, והשלישי חינם. והרביעי אני שואלת? מה יעשה הרביעי? למנהלים   הפתרונים... אה.. יש רביעי. הוא לא יודע לשחות כבר?


להם זה בא טבעי..

שש בערב, העייפות מטפסת ועולה , אמא אחת שגמרה חלק אחד של היום  וארוחת ערב שמחכה לחלק השני... 4 ילדים 8 זרועות ו 4 חיוכים מתוקים וחיבוק אחד ענקי שנותן כוח - ברוכה. רק ברוכה.
עד שבלוגר יתוקן וניתן יהי להעלות תמונות מקוריות.. מתוך תמונת פרופיל שלי.



יום רביעי, 9 בינואר 2013

קר בגוף אבל חם בלב - פינת הפרגון

כמה כיף בחורף.. לי לפחות.
מרקים מתבשלים, אופים עוגה ריחנית  אין לאן למהר והנחת ממלא את הבית.
הלילה הצטופפנו כולנו בחדר אחד עם מזרונים כדי שנוכל  לחמם  בלי לעשות חור בכיס  והשמחה היתה גדולה.
בימי בית כאלו , שהמורים משוםפ מה גם לא נותנים שעורי בית, אתם יודעים התעודות כבר כתובות .. אני מעדיפה לאתגר את ילדי בכל מיני פרויקטים של יצירה.
קבלו באהבה את פינת הפרגון  - הבלוגים שימלאו לכם שעות של  כיף אמיתי .

1. הזמנה ליצירה - בלוג שגיליתי לא מזמן , כותבת אותו אשה יקרה שהחליטה לנבור בשבילנו בעשרות בלוגים מרחבי העולם ולקבץ לנו את המיטב .  הכל מקוטלג לתקופות השנה: חגים, מזג האוויר ,חומרים , רמת קושי והארות של הבלוגרית . מומלץ  - - קערות צמר ועלים. מתאים לכל גיל ויפה להפליא  לקישוט הבית  בחורף.


2. יצירה עם הילדים  - נכון תמיד חלמתם לדעת לצייר ארנב , כלב וכל מיני? בבלוג הזה תמצאו את כל הנ"ל ועד הרבה הרבה רעיונות . אז כמו אמתלה של עיסוק עם הילדים כדי למלא חוסרים מהילדות שלכם .


3. גיזרה פרטית - הבלוג שמומלת לאמהות לילדות. כאן יוצרים בעקר עם לבד כפתרים וסרטים אז כדאי להצטייד מראש . צרפתי לינק להדרכה הכי אהובה עלי, שממנה כבר יצרנו שרשראות , סיכות ומתנות להמון ילדות חמודות. אבל כדאי לפשפש בבלוג יש שם מכל טוב וגם מידע על הספר החדש שהוציאה בעקבות הבלוג.


4. ואחרון לפעם - הבלוג שאתגר אותי, העסיק אותי וגרם לי לחלום על בלוג משלי - ילדיסקו - הבלוג הכי מצליח בסביבה עד שלפתע נדם. נקווה שתחזור ועד אז למי שעוד לא ביקר  חבוים שם שעות של  יצירה והשראה ובעקר איך להכין המון עוגות בלי להשמין 

בברכת גשמי ברכה
אני.

יום שבת, 5 בינואר 2013

מטבח כשר

אחד מהדברים המאפיינים משפחה דתית זה המטבח שלה.
3-4-5- או 8 ילדים  , לא אלו יקבעו את גודל המטבח. גם זוג צעיר בתחילת דרכו זקוק ל שני כיורים, מערכת ארונות נפרדת לחלבי ולבשרי , מקום לכלי שבת , מקום בשיש לפלטה  ולמחם וכמובן למתקדמים מקום לכלי פסח.
בימים אלו שאני עומלת על שיפוץ הבית ובכללותו על הקמת מטבח ראוי ,  נתקלתי בביטוי חדש השגור בידי מעצבים, נגרים ובעלי המלאכה. "אה... דתיים .. אז בטח אתם זקוקים למטבח כשר" . לדעתי גם בדיונים הסוערים ביותר של הסנהדרין בנושא טיפת חלב שנפלה לתוך סיר של בשר , לא חלמו שיבוא היום והאשה הדתייה (הכשרה?) תשקיע את כספה וזמנה בבנית מטבח כפול למהדרין מן המהדרין.
בשיטוטי , אחרי המטבח   המוצלח ביותר בשבילנו ,נתקלתי בתמונות הבאות - היש מטבח מופרד מזה?
במטבח כזה לא שואלים איפה הבשרי ואיפה החלבי
לא מסמנים כלים בסלוטיפ או חס ושלום בחור (זוכרים?)
מוסיפים עוד תנור, עוד כיור והחותמת מהדרין כבר מוטבעת...

KitchenskitchenWine Country Kitchen by Dan Joseph Woodworks
grey kitchen cabinetskitchen eclectic kitchenlovely kitchen #kitchen

עכשיו נשאר רק ליישם, מבטיחה  לעלות תמונות מהמטבח המוכן. ב"ה.